Emiterea certificatelor de origine pentru biomasa provenită din deşeuri industriale


Certificatele de origine pentru biomasa provenită din deşeuri industriale şi municipale, furnizată în vederea valorificării prin procesul de digestie anaerobă şi utilizării în producerea de energie electrică, se emit sau, după caz, se retrag de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin agenţiile judeţene pentru protecţia mediului şi a municipiului Bucureşti.

Ordinul nr. 1446/2023 prevede că furnizorii de biomasă depun la autorităţile competente pentru protecţia mediului pe a căror rază administrativ – teritorială îşi desfăşoară activitatea, respectiv au punctul de lucru, o cerere pentru emiterea certificatului de origine, pentru cantitatea estimată de biomasă provenită din deşeuri industriale şi municipale ce va fi furnizată în vederea valorificării prin procesul de digestie anaerobă şi utilizării în instalaţii de digestie anaerobă pentru producerea de energie electrică.

Autoritatea competentă pentru protecţia mediului verifică măsura în care cantitatea de biomasă estimată, solicitată în cerere, corespunde prevederilor din autorizaţia de mediu emisă în condiţiile legii.