UE. Eurodeputații cer protecția urgentă a alegerilor din 2024


Parlamentul cere o strategie coordonată pentru a mări reziliența Uniunii la ingerințele străine și la manipularea informațiilor și pentru a proteja alegerile europene din 2024.

Probabil că ingerințele străine, dezinformarea și atacurile asupra democrației se vor intensifica tot mai mult și vor deveni mai sofisticate în perioada de dinaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie 2024, declară eurodeputații. Această atenționare apare într-un raport al Comisiei speciale privind ingerințele externe în toate procesele democratice din cadrul Uniunii Europene, inclusiv privind dezinformarea, adoptat în plen cu 469 voturi pentru, 71 împotrivă și 75 abțineri.

În text, eurodeputații abordează ingerințele de pe platformele online, protecția infrastructurii critice și a sectoarelor strategice, ingerințele din timpul proceselor electorale, finanțarea disimulată a activităților politice de către actori străini și reziliența la atacurile cibernetice. Raportul se concentrează în special asupra ingerințelor Rusiei și Chinei în Uniunea Europeană, în țările care solicită aderarea la Uniune, inclusiv din Balcanii de Vest, și în țările din sudul global.