UE. Acord politic provizoriu referitor la directiva privind contractele de servicii financiare încheiate la distanță


Consiliul și Parlamentul au ajuns la un acord politic provizoriu referitor la directiva privind contractele de servicii financiare încheiate la distanță.

Textul convenit simplifică legislația existentă, sporește protecția consumatorilor și creează condiții de concurență echitabile pentru serviciile financiare încheiate online, prin telefon sau prin alte forme de comercializare la distanță.

Acordul politic clarifică domeniul de aplicare al directivei și funcționarea sa ca „plasă de siguranță”, în special pentru serviciile financiare care sunt excluse din alte acte legislative sectoriale sau care sunt acoperite doar parțial de acestea.

Acordul îmbunătățește normele privind furnizarea de informații, vizează modernizarea obligațiilor în materie de informare precontractuală și menține posibilitatea ca statele membre să impună norme naționale mai stricte în această privință, evitându-se astfel orice risc de diminuare a nivelului de protecție a consumatorilor.

În cazul în care comerciantul utilizează instrumente online, cum ar fi consilierea automatizată sau roboții de chat, consumatorul va avea dreptul de a solicita o intervenție umană pentru a înțelege mai bine efectele contractului asupra situației sale financiare.