Începând cu 1 ianuarie 2026, PMUD este obligatoriu pentru toate municipiile din România


În Monitorul Oficial nr. 486/2023 a fost publicată Legea nr. 155/2023 privind mobilitatea urbană durabilă.

Planul de mobilitate urbană durabilă constituie instrumentul de planificare strategică teritorială prin care este corelată dezvoltarea spaţială a localităţilor şi a teritoriului metropolitan al acestora cu nevoile de mobilitate şi transport ale persoanelor şi mărfurilor pentru asigurarea unor condiţii de viaţă mai bune, prin integrarea cu instrumentele existente şi utilizând principiul transparenţei şi evaluării continue.

Începând cu 1 ianuarie 2026, PMUD este obligatoriu pentru toate municipiile din România.

PMUD este realizat pentru unitatea administrativ – teritorială iniţiatoare şi poate fi realizat şi pentru teritoriul unităţilor administrativ – teritoriale aflate în zona periurbană, teritoriul metropolitan, după caz. Unde este constituită asociaţie de dezvoltare intercomunitară sau zonă metropolitană, după caz, PMUD se realizează de către asociaţie sau de către municipiu/oraş polarizator, în baza mandatului primit, pe teritoriul aferent unităţilor administrativ – teritoriale ce fac parte din asociaţie.

Începând cu 1 noiembrie 2026, deţinerea PMUD reprezintă condiţie prealabilă pentru investiţiile aferente mobilităţii urbane finanţate din fonduri de la bugetul de stat sau din fonduri europene.