Strategie naţională privind dezvoltarea pieţei de capital din România


Strategia naţională privind dezvoltarea pieţei de capital din România pentru perioada 2023 – 2026 a fost aprobată de Hotărârea nr. 506/2023.

Pe termen lung, dezvoltarea pieţei locale de capital poate avea o contribuţie amplă la creşterea bunăstării şi a economiei în general, în special prin sporirea şi diversificarea surselor de finanţare ca o alternativă la sectorul bancar.

Existenţa unor astfel de surse aduce beneficii investiţiilor şi întreprinderilor, fiind un factor esenţial pentru stabilitatea financiară şi promovează incluziunea şi accesul tuturor întreprinderilor, inclusiv a celor mici şi mijlocii, la mai multe tipuri de finanţare, potrivite propriilor planuri de afaceri.

De asemenea, reducerea fragmentării şi a decalajelor faţă de statele dezvoltate din UE va permite o mai bună circulaţie a capitalurilor, concomitent cu reducerea costurilor de finanţare, prin creşterea atractivităţii pieţei locale, pe plan internaţional, în rândul investitorilor instituţionali şi prin susţinerea ofertei de finanţare pentru IMM şi pentru proiecte de investiţii pe termen lung, oferind acces mai facil companiilor şi proiectelor româneşti la capital străin.