Noutăți privind atestarea persoanelor care efectuează ITP


Atestarea persoanelor care efectuează ITP se acordă după absolvirea unui program de atestare organizat de RAR, prin care se certifică, pe baza unei examinări teoretice şi a unei examinări practice, dobândirea cunoştinţelor necesare efectuării activităţii de ITP.

În acest sens Ordinul nr. 1127/2023 prevede modificarea şi completarea Reglementărilor privind inspecţia tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România.

În urma absolvirii programului de atestare, RAR eliberează persoanei respective un certificat de atestare în format electronic.

Certificatul de atestare reprezintă un document în format electronic care certifică dreptul persoanei căreia i-a fost eliberat de a efectua ITP pentru clasele de ITP şi categoriile de vehicule precizate în certificat pe o perioadă de 2 ani de la data absolvirii programului de atestare.

Dreptul de efectuare a ITP se prelungeşte periodic, pentru perioade succesive de 2 ani, în urma absolvirii unui program de reatestare organizat de RAR, prin care se certifică, pe baza unei examinări teoretice şi a unei examinări practice, menţinerea şi actualizarea cunoştinţelor necesare efectuării activităţii de ITP.

Certificatul de reatestare reprezintă un document în format electronic care prelungeşte dreptul persoanei căreia i-a fost eliberat de a efectua ITP pentru clasele de ITP şi categoriile de vehicule precizate în certificat pe o perioadă de 2 ani de la data absolvirii programului de reatestare.