Consiliul UE solicită accesul transparent, echitabil și liber la publicațiile academice


Consiliul a adoptat concluzii privind „publicarea academică de înaltă calitate, transparentă, deschisă, fiabilă și echitabilă”, în care solicită accesul liber imediat și nerestricționat la publicarea cercetării care implică fonduri publice.

În concluziile sale, Consiliul invită Comisia și statele membre să sprijine politicile care vizează dezvoltarea unui model de publicare academică multiformat, fără scop lucrativ și cu acces liber, fără costuri pentru autori sau cititori.

Unele state membre au introdus drepturi de publicare secundară în legislația lor națională privind drepturile de autor, ceea ce permite accesul liber la publicațiile academice care implică fonduri publice. Consiliul încurajează politicile și orientările naționale privind accesul liber pentru ca publicațiile academice să devină imediat liber accesibile în baza unor licențe deschise.

Concluziile recunosc evoluțiile pozitive legate de monitorizarea progreselor, de exemplu în cadrul Cloudului european pentru știința deschisă (EOSC), și recomandă ca monitorizarea științei deschise să fie inclusă în mecanismul de monitorizare al Spațiului european de cercetare.