UE stabilește cadrul de reglementare aplicabil criptoactivelor


UE stabilește un cadru de reglementare aplicabil criptoactivelor, emitenților de criptoactive și furnizorilor de servicii de criptoactive. Consiliul a adoptat un regulament privind piețele criptoactivelor (MiCA), stabilind pentru prima dată un cadru juridic la nivelul UE pentru acest sector.

MiCA îi va proteja pe investitori prin sporirea transparenței și prin instituirea unui cadru cuprinzător pentru emitenți și pentru furnizorii de servicii, inclusiv în ceea ce privește respectarea normelor referitoare la combaterea spălării banilor. Noile norme vizează emitenții de tokenuri utilitare, de tokenuri raportate la active și de așa-numite „criptomonede stabile”.

Acestea se aplică, de asemenea, furnizorilor de servicii precum locurile de tranzacționare și portofelele în care sunt deținute criptoactivele. Cadrul de reglementare vizează protejarea investitorilor și menținerea stabilității financiare, permițând în același timp inovarea și promovând atractivitatea sectorului criptoactivelor.

Acesta introduce, de asemenea, un cadru de reglementare armonizat la nivelul Uniunii Europene, ceea ce, având în vedere natura mondială a piețelor criptoactivelor, reprezintă o îmbunătățire în comparație cu situația actuală în care doar unele state membre dispun de legislație națională în domeniu.