UE. Noile norme privind transparența fiscală vor ajuta statele membre


Comisia salută acordul politic („abordarea generală”) la care au ajuns miniștrii de finanțe din UE cu privire la noile norme în materie de transparență fiscală pentru toți prestatorii de servicii care facilitează tranzacțiile cu criptoactive pentru clienții rezidenți în UE.

Pe baza unei propuneri a Comisiei, noile norme completează Regulamentul privind piețele criptoactivelor (MiCA) și Regulamentul privind transferurile de fonduri (TFR) și sunt pe deplin coerente cu inițiativa OCDE privind cadrul de raportare a criptoactivelor.

Impozitarea echitabilă și eficace este esențială pentru asigurarea veniturilor pentru serviciile și investițiile publice, creând în același timp un mediu de afaceri în care inovarea să poată prospera.

Cu toate acestea, autoritățile fiscale nu dispun în prezent de informațiile necesare pentru a monitoriza veniturile obținute prin utilizarea criptoactivelor, care sunt ușor tranzacționate la nivel transfrontalier.

Acest lucru le limitează sever capacitatea de a garanta că impozitele sunt plătite efectiv, ceea ce înseamnă că cetățenii europeni pierd venituri fiscale importante.