Proiectul privind controlul integrat al poluării cu nutrienţi va fi finanțat de un imprumut acordat de BIRD!


Hotărârea nr. 430/2023 prevede aprobarea amendamentului convenit prin schimb de scrisori semnate la Bucureşti la 18 ianuarie 2023 şi la Bruxelles la 21 martie 2023 între Guvernul României şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare la Acordul de împrumut (finanţare adiţională pentru Proiectul privind controlul integrat al poluării cu nutrienţi) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Acordul de împrumut, în valoare de 48 de milioane de euro, vizează realizarea cerințelor Directivei Uniunii Europene a nitraților la nivel național.

Prin actul aprobat se extinde cu 6 luni data-limită de tragere a sumelor din cadrul împrumutului, de la 30 iunie 2023 până la data de 31 decembrie 2023.

În prezent, pentru toate cele 86 de obiective de investiții incluse în Proiect au fost aprobați indicatorii tehnico-economici, au fost semnate contractele de finanțare cu beneficiarii și contractele de lucrări de construcții. Însă mai sunt 28 de investiții deja finalizate sau în curs de finalizare pentru care recepția finală nu poate fi realizată până la data de 30 iunie 2023. Suma trasă până în prezent este de 42,74 milioane de euro (circa 89% din împrumut), iar suma angajată, 97,6%.