Modificări ale cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic


Hotărârea nr. 422/2023 prevede modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023 – 2027, finanţate din Fondul european de garantare agricolă şi de la bugetul de stat.

Prin actul normativ se modifică și se completează unele prevederi din cadrul general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic, după cum urmează:
-modificarea definiției berbecului/ţapului cu certificat de origine, în sensul stabilirii vârstei maxime de 8 ani, astfel încât să se asigure atingerea nivelului optim al potențialului productiv al animalului;
-extinderea perioadei de depunere a cererilor de plată, fără penalități, de la 15 mai la 31 mai 2023, prin modificarea și completarea corespunzătoare a prevederilor art. 6. Această modificare a perioadei de depunere a cererilor de plată se impune datorită faptului că este primul an de implementare a unei politici noi, în care se aplică noi scheme de sprijin pentru care fermierii trebuie să opteze și să se asigure că va fi posibilă implementarea formelor de sprijin. Aceste măsuri vizează și fermierii înregistrați în sistemul de agricultură ecologică, iar prezentele modificări sunt necesare în egală măsură și personalului APIA pentru înregistrarea la timp a tuturor solicitanților și a documentelor aferente în sistemul informatic;
-corectarea unor termeni, conform literaturii de specialitate, în tot cuprinsul hotărârii.

Astfel, în urma adoptării actului normativ, vor fi modificate și adaptate corespunzător legislația secundară, ghidurile și procedurile de implementare, precum și aplicațiile informatice integrate la nivelul APIA.