Senatul României salută stabilirea unui cadru de certificare pentru eliminările de dioxid de carbon


Senatul României constată că propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de instituire a unui cadru de certificare al Uniunii pentru eliminările de dioxid de carbon – COM (2022) 672 final – respectă principiile subsidiarităţii şi proporţionalităţii.

Potrivit Hotărârii nr. 49/2023 se consideră necesară dezvoltarea unui cadru unitar la nivel unional pentru certificarea eliminării CO2, bazat pe reguli de contabilizare robuste, pe un mecanism de monitorizare, raportare şi verificare în vederea identificării eliminărilor de CO2 de înaltă calitate atât din activităţile agricole şi silvice, cât şi din cele industriale. Un astfel de cadru este esenţial pentru a asigura integritatea ecologică a iniţiativei şi coerenţa cu regimul mai larg al politicilor şi reglementărilor în domeniul schimbărilor climatice.

De asemenea, este necesar evaluarea pe termen lung a posibilităţilor de stocare a carbonului în materialele vegetale şi generarea unor stimulente adecvate pentru fermierii care decid să crească termenul de stocare şi eficienţa acesteia la nivel microteritorial.