Norme metodologice privind utilizarea fondurilor Interreg!


Au fost aprobate Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 231/2022 privind gestionarea şi utilizarea fondurilor Interreg şi a contribuţiei publice naţionale, pentru obiectivul “Cooperare teritorială europeană”, în perioada 2021 – 2027.

Potrivit Ordinului nr. 455/2023 sumele reprezentând contravaloarea fondurilor Interreg şi contribuţia publică naţională pentru fiecare program al obiectivului “Cooperare teritorială europeană” în perioada 2021 – 2027 se cuprind la nivel de credite de angajament şi credite bugetare în anexa la bugetul ordonatorului principal de credite cu rol de Autoritate de management/Autoritate naţională, după caz, în formularul bugetar stabilit prin metodologia pentru elaborarea proiectului anual de buget, referitor la finanţarea programelor aferente politicii de coeziune a UE.

Pentru a putea beneficia de plăţi în avans, partenerii principali/partenerii/beneficiarii de asistenţă tehnică, alţii decât cei care sunt finanţaţi integral din bugetul de stat, din bugetul asigurărilor sociale de stat sau din bugetele fondurilor speciale, au obligaţia să deschidă un cont dedicat exclusiv pentru primirea plăţilor în avans şi efectuarea de cheltuieli aferente proiectelor, inclusiv acordarea de avansuri către contractori şi/sau transferul de sume către parteneri.