Norme mai stricte de combatere a corupției în UE și în întreaga lume


Propunerile anticorupție prezentate de Comisia Europeană reprezintă o etapă importantă în lupta împotriva corupției atât la nivel național, cât și la nivelul UE.

Comisia își va intensifica acțiunile: pe baza măsurilor în vigoare, va consolida eforturile care vizează integrarea măsurilor de prevenire a corupției în elaborarea politicilor și a programelor UE și va sprijini activ eforturile statelor membre de a elabora politici și acte legislative solide în materie de combatere a corupției.

În cadrul ciclului său anual de raportare privind statul de drept, Comisia monitorizează, de asemenea, evoluția situației în materie de combatere a corupției la nivel național și identifică provocările și problemele legate de recomandările adresate statelor membre.

Setul de măsuri prezentat include norme noi și consolidate care incriminează infracțiunile de corupție și armonizează sancțiunile la nivelul întregii Uniuni, precum și o propunere din partea Înaltului Reprezentant, sprijinită de Comisie, privind crearea unui regim specific de sancțiuni în cadrul politicii externe și de securitate comună (PESC) care vizează actele grave de corupție din întreaga lume. Aceste noi măsuri pun un accent puternic pe prevenire și pe crearea unei culturi a integrității, în care corupția nu este tolerată, consolidând, în același timp, instrumentele de asigurare a respectării legii.