Ministerul Justiției sprijină dezvoltarea cooperării judiciare internaționale cu țările din Asia de Sud-Est


Ministerul Justiției se implică în dezvoltarea cooperării judiciare internaționale în materie penală cu statele din Asia de Sud-Est.

În data de 26 aprilie 2023, secretarul de stat George Cătălin Șerban a avut o intervenție în cadrul segmentului de înalt nivel al Reuniunii Plenare a Rețelei Judiciare din Asia de Sud-Est (SEAJust-South East Asia Justice Network), care s-a desfășurat la Seul, Republica Coreea.

În cadrul intervenției sale, secretarul de stat George Cătălin Șerban a prezentat rolul și funcțiile Rețelei Judiciare Europene, evidențiind utilitatea resurselor online puse la dispoziția practicienilor. Participarea la SEAJust prezintă un interes major pentru consolidarea cooperării cu statele din această regiune, prin facilitarea schimbului de informații, experiență și bune practici în domeniul cooperării judiciare internaționale în materie penală, precum și stabilirea de contacte la nivel tehnic.

SEAJust este o rețea informală de cooperare judiciară în materie penală, fondată în 2020 la inițiativa Secretariatului Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate, pe modelul Rețelei Judiciare Europene. Aceasta are în prezent 15 state membre, inclusiv Tailanda, Singapore, Coreea de Sud, Malaezia, Vietnam, Australia, Cambodgia, fiind deschisă și altor state din alte regiuni.