Ghidul de elaborare a Planului de management al ariilor naturale protejate


Ghidul de elaborare a Planului de management al ariilor naturale protejate a fost aprobat de Ordinul nr 901/2023.

Planul de management (PM) al unei arii naturale protejate este documentul care descrie şi evaluează situaţia prezentă a acesteia, defineşte obiectivele, precizează acţiunile de conservare necesare şi reglementează activităţile care se pot desfăşura pe teritoriul ariei, în conformitate cu obiectivele de management.

Identificarea activităţilor cu potenţial impact asupra ariei naturale protejate este o etapă importantă în cadrul procesului de elaborare a PM.

În acest sens, se urmăreşte eliminarea efectelor negative ale acestora, în vederea micşorării, eliminării sau compensării lor şi/sau interzicerii oricărei activităţi viitoare, susceptibile de a afecta semnificativ aria naturală protejată.

Acesta va fi prezentat pe scurt, precizându-se că, după intrarea în vigoare a PM, acesta devine document oficial cu rol de reglementare pentru administratorul sitului, precum şi pentru persoanele fizice şi juridice care deţin sau care administrează terenuri şi alte bunuri şi/sau care desfăşoară activităţi în perimetrul şi în vecinătatea ariei naturale protejate.