Finanţarea măsurilor de protecţie stabilite în centrele rezidenţiale publice


Începând cu data de 1 ianuarie 2024, finanţarea măsurilor de protecţie stabilite în centrele rezidenţiale publice a căror capacitate este mai mare de 50 de locuri şi pentru care nu au fost implementate planurile de restructurare aprobate se asigură exclusiv din bugetul judeţului, respectiv al sectorului municipiului Bucureşti.

Ordinul nr. 358/2023 prevede aprobarea Metodologiei de finanţare a serviciilor sociale de tip rezidenţial prevăzute la art. 51 alin. (3) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Iar începând cu data de 1 iulie 2026 şi până la 31 decembrie 2030, finanţarea de la bugetul de stat a măsurilor de protecţie în serviciile sociale de tip rezidenţial, cu excepţia centrelor respiro/centrelor de criză care asigură găzduirea beneficiarilor pentru o perioadă de până la 30 de zile, precum şi a locuinţelor protejate, se asigură în baza realizării indicatorilor – cheie de performanţă, comunicaţi în raportul de analiză privind stadiul realizării indicatorilor – cheie de performanţă şi al procesului de dezinstituţionalizare şi de prevenire a instituţionalizării persoanelor adulte cu dizabilităţi la nivel naţional şi local.

În acest scop, DGASPC transmite Autorităţii, până la data de 31 mai a fiecărui an, numărul total de beneficiari instituţionalizaţi la data de 31 decembrie a anului anterior, pentru fiecare serviciu social rezidenţial propriu, precum şi pentru serviciile sociale rezidenţiale contractate de acestea sau de către autorităţile administraţiei publice locale.