UE primește câștig de cauză în procedura lansată pe lângă Organizația Mondială a Comerțului privind taxele practicate de India


Organizația Mondială a Comerțului (OMC) s-a pronunțat în favoarea UE într-un caz de importanță majoră care contestă taxa practicată de India pentru o serie de produse esențiale din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC).

În decizia sa, grupul special de soluționare a litigiilor din cadrul OMC a acceptat toate argumentele formulate de UE împotriva Indiei și a constatat că taxele de până la 20 % aplicate de India pentru anumite produse TIC, cum ar fi telefoanele mobile, nu sunt conforme cu angajamentele asumate în cadrul OMC și, prin urmare, sunt ilegale.

Volumul exporturilor UE de tehnologii de acest tip care sunt afectate de încălcările angajamentelor de către India se ridică la 600 de milioane EUR pe an. Deși această cifră este deja semnificativă, impactul real asupra întreprinderilor europene, care exportă și din alte țări în India, este considerabil mai mare.