Comisia Europeană lansează prima etapă a consultării de revizuire a Directivei privind comitetele europene de întreprindere


Comisia Europeană lansează prima etapă a consultării partenerilor sociali europeni cu privire la o posibilă revizuire a Directivei privind comitetele europene de întreprindere.

Această consultare vine în continuarea rezoluției legislative din proprie inițiativă a Parlamentului European din februarie 2023, prin care se solicită revizuirea directivei.

Comitetele europene de întreprindere promovează o înțelegere comună a provocărilor transnaționale cu care se confruntă marile întreprinderi multinaționale și implicarea angajaților în procesul decizional, cu scopul de a face schimb de soluții posibile, de a facilita punerea lor în aplicare și de a spori impactul alegerilor strategice făcute de angajator.  

Directiva privind comitetele europene de întreprindere prevede o procedură de instituire a unor organisme de informare și consultare între conducere și reprezentanții lucrătorilor în societățile cu peste 1 000 de angajați care își desfășoară activitatea în cel puțin două state membre.