România a fost aleasă membru al Consiliilor Executive ale unor programe şi fonduri specializate ONU din domeniul dezvoltării


Ministrul afacerilor externe salută alegerea României ca membru al Consiliilor Executive ale Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (FNUAP) şi Biroului Naţiunilor Unite pentru servicii de proiecte (UNOPS), ca reprezentant al Grupului Est-European la ONU.

Alegerea României pentru acest nou mandat, care va fi exercitat la New York în perioada 2024-2026, reprezintă un rezultat direct al implicării active și susţinute a României pe cele trei paliere de activitate ale ONU (pace şi securitate, dezvoltare durabilă, drepturile omului). Aceasta confirmă, totodată, aprecierea de care se bucură ţara noastră pe plan internaţional, fiind promotoare a unei atitudinii consecvente de susținere a multilateralismului eficient și a ordinii internaționale bazate pe norme, având în centru sistemul ONU.

De asemenea, România va acţiona și în continuare pentru consolidarea profilului de susținător al valorilor europene, care presupun și atingerea unor standarde înalte de dezvoltare economică, socială şi de mediu.