Norme privind eliberarea permiselor de exercitare pentru personalul operator din centralele nuclearoelectrice


Ordinul nr. 51/2023 prevede modificarea şi completarea Normelor privind eliberarea permiselor de exercitare pentru personalul operator, personalul de conducere şi personalul de pregătire specifică din centralele nuclearoelectrice, reactoarele de cercetare şi din alte instalaţii nucleare.

Pentru centralele nuclearoelectrice echipate cu reactoare modulare, care sunt operate dintr-o cameră de comandă comună pentru mai multe reactoare, precum şi pentru reactoarele de demonstraţie, aplicabilitatea cerinţelor din prezentele norme va fi analizată şi revizuită în procesul de autorizare.

Cerinţele specifice privind obiectivele de examinare pentru examinările teoretice şi practice în vederea emiterii permiselor de exercitare pentru personalul operator, precum şi alte cerinţe specifice vor fi stabilite prin limitele şi condiţiile din autorizaţie, ţinând cont de proiectul centralei, gradul de automatizare, analizele şi evaluările de securitate nucleară, procedurile de operare la urgenţă, ingineria factorului uman şi experienţa de reglementare şi de exploatare la nivel internaţional.