Anumiți beneficiari pot accesa garanţii de stat!


Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări a aprobat Norma “N3.15 Garanţii EximBank în cadrul schemei de ajutor de stat Ucraina”.

Conform Hotărârii nr. 90/2023 în cadrul Schemei, EximBank acordă ajutor de stat sub formă de garanţii, în numele şi în contul statului, care acoperă în proporţie de maximum 90% creditele acordate de către instituţii de credit pentru realizarea investiţiilor şi/sau pentru susţinerea activităţii curente.

Bugetul Schemei este de 1.500 de milioane de lei (aproximativ 300 de milioane de euro), care va permite constituirea unui portofoliu de garanţii la credite, estimat la 4.500 de milioane de lei (aproximativ 900 de milioane de euro), fiind destinat unui număr estimat de 120 de beneficiari.

În baza Schemei pot accesa garanţii de stat beneficiarii care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, din toate sectoarele de activitate, cu următoarele excepţii:
a) industria jocurilor de noroc şi a pariurilor;
b) producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope;
c) activităţi de investigare şi protecţie;
d) tranzacţii imobiliare (construirea/achiziţionarea de bunuri imobile în scopul vânzării/închirierii);
e) intermediere financiară şi asigurări.

Garanţia acoperă maximum 90% din valoarea creditului (principal).