Un nou Tratat va permite crearea unor zone marine protejate la scară largă în marea liberă


Comisia Europeană anunță că s-au încheiat negocierile legate de Tratatul de referință privind marea liberă pentru a proteja oceanele, a combate degradarea mediului și schimbările climatice și pentru a preveni pierderea biodiversității.

Noul tratat va permite crearea unor zone marine protejate la scară largă în marea liberă, care sunt, de asemenea, necesare pentru îndeplinirea angajamentului global al Acordului global de la Kunming-Montreal privind biodiversitatea, încheiat în luna decembrie a anului trecut, de a proteja cel puțin 30 % din oceane până în 2030.

Pentru prima dată, tratatul va necesita, de asemenea, evaluarea impactului activităților economice asupra biodiversității din marea liberă.

Țările în curs de dezvoltare vor fi sprijinite în ceea ce privește participarea lor la noul tratat și punerea în aplicare a acestuia printr-o componentă puternică de consolidare a capacităților și transfer de tehnologie marină, finanțată dintr-o varietate de surse publice și private și printr-un mecanism echitabil de partajare a beneficiilor potențiale ale resurselor genetice marine.