Regulament privind acordarea licenţelor în domeniul serviciilor de utilităţi publice


Ordinul nr. 100/2023 prevede aprobarea Regulamentului privind acordarea licenţelor în domeniul serviciilor de utilităţi publice aflate în sfera de reglementare a Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice.

A.N.R.S.C. acordă, modifică, suspendă, respinge ori retrage licenţe pentru activităţile specifice următoarelor servicii de utilităţi publice: serviciul public de alimentare cu apă; serviciul public de canalizare; serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare; serviciul public inteligent alternativ pentru procesarea apelor uzate; serviciul public de salubrizare a localităţilor; serviciul de iluminat public.

Licenţele se eliberează operatorilor/operatorilor regionali pe 3 clase, în funcţie de numărul de locuitori din aria de operare, după cum urmează:
a) clasa 1 – pentru un număr mai mare sau egal cu 300.000 de locuitori;
b) clasa 2 – pentru un număr cuprins între 50.000 şi 300.000 de locuitori;
c) clasa 3 – pentru un număr mai mic de 50.000 de locuitori.

Durata de valabilitate a licenţei este limitată la maximum 5 ani, fără a depăşi durata atribuirii serviciului/activităţii prevăzută în contractul de delegare a gestiunii sau, după caz, în hotărârea de dare în administrare.