Norme privind reținerea impozitului pe câştigul de capital rezultat din transferul titlurilor de valoare obţinut de persoanele fizice


Instrucțiunea nr. 1/2023 prevede aprobarea Normelor privind determinarea, reţinerea şi virarea impozitului pe câştigul de capital rezultat din transferul titlurilor de valoare obţinut de persoanele fizice.

Obligaţia calculării câştigului/pierderii aparţine societăţii de administrare a investiţiilor/AFIA/societăţii de investiţii de tip OPCVM/FIA autoadministrate/intermediarului care este autorizat să ofere serviciul şi are relaţia contractuală directă cu investitorul contribuabil, pentru titlurile de valoare, altele decât titlurile de participare.

Cursul de schimb valutar, folosit pentru a converti în moneda naţională a României sumele exprimate în moneda străină, este cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României valabil pentru datele stabilite pentru determinarea câştigului/pierderii din transferul titlurilor de valoare.

Impozitele se stabilesc şi se reflectă, la nivel de leu, fără subdiviziuni, prin reducere când fracţiunile în bani sunt mai mici de 50 de bani şi prin majorare când fracţiunile în bani sunt de 50 de bani sau mai mari. Impozitul se stabileşte şi se rotunjeşte pentru fiecare tranzacţie efectuată de client.