Sistemele informatice provenite din Federaţia Rusă, interzise!


Ordinul nr. 20281/2023 prevede procedura, metodele şi instrumentele încetării utilizării produselor şi serviciilor provenind direct sau indirect din Federaţia Rusă sau de la un operator economic aflat sub controlul direct sau indirect al unei persoane fizice sau juridice din Federaţia Rusă sau al cărui capital este constituit cu participaţie provenind în mod direct sau prin firme interpuse din Federaţia Rusă ori din ale cărui organe de administrare fac parte persoane din Federaţia Rusă.

Ordinul se aplică autorităţilor şi instituţiilor publice de la nivel central şi local, precum şi persoanelor fizice şi juridice care deţin reţele şi sisteme informatice prin care se gestionează informaţii clasificate.

Astfel, entităţile elaborează o procedură internă de încetare a utilizării, respectiv de deconectare/dezinstalare a produselor şi serviciilor software interzise de Lege şi o pun în aplicare în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin.

De asemenea, entităţile vor demara procedura de achiziţie a produselor şi serviciilor software compatibile şi legale, cu respectarea legislaţiei privind achiziţiile publice, pentru asigurarea continuităţii activităţii, cu încadrarea în bugetul propriu.