Caracteristicile dispozitivelor utilizate de elevi şi profesori în activităţile educaţionale digitale


Ordinul nr. 3677/2023 prevede modificarea Ordinului ministrului educaţiei nr. 3.497/2022 pentru aprobarea standardelor de echipare a unităţilor de învăţământ preuniversitar cu echipamente tehnologice.

Printre caracteristicile generale ale dispozitivelor utilizate de elevi şi profesori în activităţile educaţionale digitale se numără ultraportabilitate a echipamentelor mobile (pentru transportul facil al acestora – maximum 2 kg), capacitate de stocare şi arhivare a materialelor didactice, precum şi viteză de scriere/citire, posibilitatea de a interconecta dispozitivele de introducere de date cu cele de afişare prin porturi specifice, precum USB, USB tip C, HDMI, dar şi prin conectivitate Wi Fi de mare viteză etc.

Softurile educaţionale preinstalate vor fi sigure, testate în practică şi vor asigura schimbul de informaţii pentru elevi şi profesori, în timp real, prin posibilitatea partajării ecranului pentru transmiterea datelor şi a vocii participanţilor la sesiunea educaţională virtuală. Datele stocate în infrastructuri de tip Cloud vor fi protejate şi vor respecta dispoziţiile legislaţiei în vigoare cu privire la protecţia datelor cu caracter personal.

Iar în cadrul fiecărei unităţi de învăţământ se vor asigura dotarea optimă şi eficientă a sălilor de clasă, laboratoarelor de informatică, în funcţie de nevoi, de specificul unităţii de învăţământ, de dotările deja existente la momentul viitoarelor achiziţii.