Anul 2023 marchează cea de a 75-a aniversare a Declarației universale a drepturilor omului


Anul 2023 marchează cea de a 75-a aniversare a Declarației universale a drepturilor omului.

UE își reafirmă angajamentul neechivoc de a respecta, proteja și garanta toate drepturile omului și de a apăra universalitatea acestora. UE este unită ca susținător ferm al sistemului Organizației Națiunilor Unite pentru drepturile omului și va continua să susțină, să apere și să promoveze în mod activ toate drepturile omului ca prioritate a acțiunii sale externe.

UE pledează pentru o ONU puternică și eficientă, capabilă să răspundă provocărilor secolului XXI, sprijină raportul secretarului general al ONU intitulat „Agenda noastră comună” și solicită finanțarea adecvată a sistemului ONU pentru drepturile omului.

În spiritul Declarației și al Programului de acțiune de la Viena adoptate în urmă cu 30 de ani, UE reafirmă că drepturile omului sunt universale, indivizibile, interdependente și interconectate, fie ele civile, culturale, economice, politice sau sociale. UE continuă să solicite ratificarea și punerea în aplicare pe scară largă a Pactului internațional cu privire la drepturile civile și politice și a Pactului internațional cu privire la drepturile economice, sociale și culturale, precum și a altor convenții privind drepturile omului.