Acordarea primei de sechestrare forestieră persoanelor fizice şi juridice


Ordinul nr. 326/2023 prevede aprobarea Ghidului de finanţare privind modalitatea de acordare a primei de sechestrare forestieră persoanelor fizice şi juridice, precum şi unităţilor administrativ – teritoriale.

Prima de sechestrare forestieră are un cuantum de 456 euro/an/ha şi se acordă persoanelor fizice şi juridice, precum şi unităţilor administrativ – teritoriale, pe ale căror terenuri s-au realizat serviciile şi lucrările prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 35/2022 pentru aprobarea măsurilor necesare realizării campaniei naţionale de împădurire şi reîmpădurire prevăzute în Planul naţional de redresare şi rezilienţă.

Acordarea primei se face anual, în lei, prin transformarea sumei de 456 euro/ha, utilizându-se cursul Băncii Naţionale a României, valabil la data de 1 ianuarie a anului în care se acordă.

Scopul acordării primei de sechestrare forestieră îl constituie stimularea creşterii suprafeţelor acoperite cu vegetaţie forestieră, precum şi sechestrarea carbonului în sol şi în vegetaţia forestieră instalată, fapt care conduce la reducerea emisiilor de gaze, la dezvoltarea biodiversităţii şi a funcţiilor ecologice şi sociale ale terenurilor împădurite.