Norme privind accesul operatorilor economici la aplicaţiile EMCS – RO


Ordinul nr. 195/2023 prevede aprobarea modelului documentului administrativ simplificat electronic, a instrucţiunilor de completare a documentului administrativ în format electronic şi a documentului administrativ simplificat electronic utilizând aplicaţia EMCS – RO – Mişcări de control al mişcărilor cu produse accizabile.

Normele privind accesul operatorilor economici la aplicaţiile EMCS – RO de control al mişcărilor cu produse accizabile şi de depunere online a declaraţiilor privind situaţia achiziţiilor şi livrărilor de produse accizabile, precum şi manualul de utilizare a aplicaţiilor sunt publicate pe pagina web a Autorităţii Vamale Române.

Un destinatar (antrepozitar sau destinatar înregistrat) din România care doreşte să primească produse accizabile într-un loc de livrare directă trebuie să notifice în scris la autoritatea competentă a locului de recepţie, înainte de prima expediere a produselor accizabile, adresa locului de recepţie, în scopul verificării condiţiilor de primire a produselor.

Mişcările către un destinatar înregistrat, care nu sunt recepţionate la sediul social, având ca destinaţie un punct de lucru înscris în autorizaţie, vor fi iniţiate prin utilizarea opţiunii de livrare directă.

Destinatarul din România are obligaţia de a comunica această condiţie expeditorului din alt SM şi de a notifica în scris la autoritatea competentă a locului de recepţie, înainte de prima expediere a produselor accizabile, adresa locului de recepţie, în scopul verificării condiţiilor de primire a produselor.