Au fost aprobate Normele metodologice de aplicare a Legii laptelui


Hotărârea nr. 104/2023 prevede aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii laptelui şi a produselor lactate nr. 307/2022 şi a Ghidului de definiţii şi termeni folosiţi în industria laptelui.

Actul normativ aprobă Normele metodologice de aplicare a Legii laptelui şi a produselor lactate. Astfel, la nivelul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, va funcționa „Observatorul laptelui şi al produselor lactate”, structură care va monitoriza piața laptelui de vacă, bivoliță, oaie, capră și piața produselor lactate și are ca scop centralizarea datelor de pe piață, urmărirea și analizarea tendințelor actuale și viitoare în România, a producției, a echilibrului dintre cerere și ofertă, precum și a costurilor de producție.

Prin acest mecanism vor fi transpuse o serie de reglementări cuprinse în legislația europeană în domeniul producției, procesării şi comercializării laptelui şi a produselor lactate, în beneficiul consumatorilor, pentru protejarea sănătății populației.

De asemenea, actul normativ aprobă Ghidul de definiții și termeni folosiți în industria laptelui, stabilind aspecte ce vizează constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor. Acestea se realizează de către reprezentanți ai autorităților cu atribuții în domeniu, respectiv, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor și MADR, prin Direcția Generală Control, Antifraudă și Inspecții și prin inspectorii abilitaţi din cadrul compartimentelor de inspecţii ale direcţiilor pentru agricultură judeţene.