Normele Băncii Naţionale a României au suferit modificări!


Norma nr. 1/2023 prevede modificarea şi completarea Normelor Băncii Naţionale a României nr. 4/1995 privind funcţionarea pieţei monetare interbancare şi a Normei Băncii Naţionale a României nr. 3/2005 privind funcţionarea pieţei valutare interbancare.

Conducerile instituţiilor de credit participante pe piaţa monetară interbancară implementează un cadru adecvat care asigură desfăşurarea activităţii în mod regulat şi include măsuri pentru:
a) organizarea activităţii de tranzacţionare în spaţii securizate la sediile instituţiilor de credit;
b) delimitarea atribuţiilor şi departajarea activităţilor desfăşurate pe piaţa monetară interbancară în cadrul unor compartimente distincte, conform practicilor internaţionale (front office, back office, cifru şi corespondenţă bancară).

În cazul în care intervine o situaţie excepţională, care impune implementarea măsurilor de relocare a activităţii în alte spaţii decât cele prevăzute la sediile instituţiilor de credit, pentru o perioadă limitată, conducerea instituţiilor de credit participante pe piaţa monetară interbancară notifică Banca Naţională a României – Direcţia Operaţiuni de piaţă cu privire la aceasta.