Se dorește o mai mare implicare a partenerilor sociali la nivel național și la nivelul UE


La nivel european a fost prezentată o inițiativă prin care se continuă consolidarea și promovarea dialogului social prin acțiuni concrete la nivel național și la nivelul Uniunii Europene.

Aceasta reînnoiește angajamentul nostru ferm față de dialogul social ca piatră de temelie a economiei sociale de piață a UE și a competitivității sale. Inițiativa echipează dialogul social cu mijloacele necesare pentru a se adapta la lumea muncii în schimbare și la noile tendințe de pe piața forței de muncă, în contextul tranziției către o economie digitală și neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei și al apariției unor noi forme de ocupare a forței de muncă.

Negocierile dintre organizațiile care reprezintă angajatorii și lucrătorii (partenerii sociali) prin intermediul dialogului social și al negocierii colective contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viață și de muncă, cum ar fi remunerarea, programul de lucru, concediul anual, concediul pentru creșterea copilului, formarea și măsurile de sănătate și securitate.