Comisia Europeană lansează o consultare publică privind reforma organizării pieței energiei electrice


Comisia Europeană lansează o consultare publică privind reforma organizării pieței energiei electrice din Uniunea Europeană pentru a proteja mai bine consumatorii de volatilitatea excesivă a prețurilor, pentru a sprijini accesul acestora la energie sigură din surse curate și pentru a spori reziliența pieței.

Sistemul actual a permis instituirea unei piețe eficiente și bine integrate, permițând UE să profite de beneficiile economice ale unei piețe unice a energiei, asigurând securitatea aprovizionării și impulsionând procesul de decarbonizare.

Cu toate acestea, sistemul a scos la iveala și unele deficiențe. În cadrul actualei crize a prețurilor ridicate și volatile ale energiei electrice, sarcina economică a fost suportată de consumatorii finali.

Așadar, este necesară o reformă pentru a oferi gospodăriilor și întreprinderilor o mai bună protecție împotriva prețurilor ridicate la energie, pentru a spori reziliența și pentru a accelera tranziția prevăzută în Pactul verde european și în Planul REPowerEU.