Sancțiuni aplicabile în sectorul de agricultură ecologică!


Hotărârea nr. 1579/2022 prevede stabilirea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor în sectorul de agricultură ecologică.

Constituie contravenţie utilizarea fără drept a termenilor “ecologic”, “biologic”, “organic”, a cuvintelor derivate şi a diminutivelor acestora, precum “bio” şi “eco”, singure sau în combinaţie, pe etichetă, pe materialele publicitare, în mediul electronic sau în documentele comerciale ale unui produs, inclusiv termenii utilizaţi în mărci comerciale sau nume de societăţi sau practici, dacă ar putea induce în eroare consumatorul sau utilizatorul sugerând natura ecologică a produsului şi care nu respectă prevederile art. 30, 32 şi 33 din Regulamentul (UE) 2018/848. Fapta se sancționează cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei

Constituie contravenție comercializarea de produse ecologice în afara teritoriului României, de către operatori/grupuri de operatori care nu au obţinut certificatul de tranzacţie eliberat de organismele de control. Fapta se sancționează cu cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei.