Site-urile web vor avea conţinut accesibil pentru persoanele cu diferite tipuri de dizabilităţi


Decizia nr. 815/2022 prevede aprobarea Normelor de monitorizare a conformităţii site-urilor web şi a aplicaţiilor mobile cu cerinţele privind accesibilitate.

În vederea creării unui conţinut accesibil pentru persoanele cu diferite tipuri de dizabilităţi, dezvoltatorii de site-uri web sau aplicaţii mobile trebuie să respecte cele patru principii care stau la baza accesibilităţii, respectiv perceptibilitatea, operabilitatea, inteligibilitatea, robusteţea, precum şi anumite reguli, tehnici şi criterii de succes, în conformitate cu liniile directoare din Ghidul WCAG 2.0 sau versiuni ulterioare.

Autoritatea pentru Digitalizarea României, ADR, va elabora şi publica Ghidul ADR, care va detalia interconexiunea dintre principiile/regulile/cerinţele de accesibilitate care trebuie respectate pentru crearea de conţinut web accesibil, în funcţie de nivelul de conformitate la care se încadrează, inclusiv regulile care stau la baza fiecărui principiu.

Pentru site-urile/aplicaţiile mobile livrate ca urmare a derulării şi/sau implementării proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă, aflate în perioada de durabilitate, se pot face modificări ale soluţiilor, dar fără a modifica indicatorii asumaţi prin proiect şi doar cu notificarea prealabilă a autorităţii de management/organismului de implementare cu privire la modificările ce urmează să aibă loc.