Proiect. Acord cadru între Guvernul României și Consiliul Federal Elvețian


Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Acordului cadru între Guvernul României și Consiliul Federal Elvețian privind implementarea celei de-a doua contribuții elvețiene în anumite state membre ale Uniunii Europene pentru reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene, semnat la București, la 12 decembrie 2022.

Acordul cadru detaliază instituțiile din România și Elveția, responsabile cu implementarea contribuției elvețiene, modalitatea și principiile de implementare a contribuției, precum și ariile tematice în care se vor
dezvolta Măsurile suport. Acordul cadru este însoţit de Anexa – “Reglementări specifice de țară” care menționează entitățile implicate în implementarea contribuției elvețiene și responsabilitățile acestora,
alocările tematice și financiare aferente Măsurilor suport agreate cu partenerii elvețieni la finanțare, dar și regulile specifice convenite între Elveția și România.

Pentru cea de-a doua contribuție, partea elvețiană a propus statelor beneficiare utilizarea unui Regulament general aplicabil, elementele specifice statului beneficiar, diferite de cele din Regulament, putând fi incluse în Anexa – “Reglementări specifice de țară”.

Astfel, „Programul” reprezintă un set coerent de componente de program, derulat, în conformitate cu prioritățile naționale, politicile sau strategiile statului partener, cu sprijinul contribuției elvețiene, având un cadru unic și cuprinzător de implementare și bugetar, cu obiective generale.