Consiliul UE a adoptat un al nouălea pachet de noi măsuri menite să intensifice presiunea asupra Rusiei


Ca răspuns la continuarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și la gravitatea escaladării actuale a atacurilor împotriva civililor și a infrastructurii civile, Consiliul a adoptat astăzi un al nouălea pachet de noi măsuri menite să intensifice presiunea asupra Rusiei și a guvernului acesteia.

Decizia impune noi controale și restricții ale exporturilor de produse și tehnologii cu dublă utilizare, precum și de produse și tehnologii care pot contribui la consolidarea tehnologică a sectorului de apărare și securitate al Rusiei prin extinderea semnificativă a listei entităților asociate cu complexul militar și industrial al Rusiei cu încă 168 de entități vizate de măsuri sectoriale.

Acest lucru va asigura faptul că substanțele chimice esențiale, agenții neurotoxici, echipamentele pentru vedere pe timp de noapte și echipamentele de radionavigație, componentele electronice și informatice care ar putea fi utilizate de mașina de război rusă nu pot fi comercializate liber. Pentru a evita eludarea, sunt incluse pe listă și anumite entități controlate de Rusia cu sediul în Crimeea sau Sevastopol, anexate ilegal.