Au fost luate măsuri necesare pentru îndeplinirea ţintelor din Planul naţional de redresare şi rezilienţă


OUG nr. 173/2022 stabilește cadrul instituțional pentru participarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației la pregătirea și implementarea unor proiecte finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Astfel, MDLAP va avea posibilitatea să încheie acorduri de parteneriat cu unitățile administrativ-teritoriale pentru pregătirea şi implementarea unor proiecte, ce au ca obiect dotarea cu puncte/stații de reîncărcare a vehiculelor electrice accesibile publicului şi instalațiile eferente, respectiv echipamentele necesare alimentării cu energie regenerabilă vehiculelor;
MDLAP va putea organiza şi derula procedurile de atribuire a contractelor de furnizare și/sau de concesiune de bunuri/servicii și va avea posibilitatea să stabilească obligațiile ce le revin unităților administrativ-teritoriale partenere pentru implementarea proiectelor.

De asemenea, actul normativ completează Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, cu un nou articol, prin care aceste lucrări de construcție se vor putea executa fără autorizație de construire și fără documentații de amenajarea teritoriului sau de urbanism, pe baza unui aviz de amplasare. Această prevedere a fost introdusă cu scopul simplificării procesului de autorizare pentru obiectivele de mobilitate urbană și resurse sustenabile.