Miniștrii UE adoptă recomandări privind îngrijirea timpurie a copiilor și îngrijirea pe termen lung


Consiliul UE a adoptat două recomandări: 1. privind educația și îngrijirea timpurie a copiilor și 2. privind îngrijirea pe termen lung de înaltă calitate și la prețuri accesibile.

Adoptarea pe scară largă a educației și îngrijirii timpurii a copiilor facilitează participarea femeilor pe piața forței de muncă. De asemenea, consolidează dezvoltarea socială și cognitivă a copiilor și succesul lor educațional. Acest lucru este deosebit de important pentru copiii care provin din medii defavorizate.

Investițiile în îngrijirea pe termen lung conduc la crearea de locuri de muncă și, deoarece ușurează povara îngrijirii familiale, deblochează resursele de forță de muncă pentru alte sectoare. Îngrijirea pe termen lung le permite persoanelor să trăiască cu demnitate și poate da un impuls egalității de gen: responsabilitățile de îngrijire exclud milioane de femei de pe piața muncii sau de la munca cu fracțiune de normă. Responsabilitățile de îngrijire pot avea, de asemenea, un impact negativ asupra salariilor și pensiilor pentru limită de vârstă ale femeilor.