Ce caracteristici trebuie să aibă capcanele folosite în scopul capturării exemplarelor din speciile de faună?


Ordinul nr. 2802/2022 prevede modificarea şi completarea Ordinului ministrului mediului şi schimbărilor climatice nr. 44/2013 pentru aprobarea caracteristicilor tehnice ale curselor şi capcanelor care se folosesc în scopul capturării exemplarelor din speciile de faună de interes cinegetic.

Capcana de prindere a membrelor cu cablu Belisle 6″ face parte din grupa capcanelor de reţinere prin cablu. Capcana ţine cont de Recomandarea AIHTS (Agreement on International Humane Trapping Standards), Tratatul despre standardele internaţionale de vânătoare cu capcane ce produc suferinţă minimă.

Capcana are două componente principale: dispozitivul de aruncare şi cablul de reţinere. După declanşare, dispozitivul de aruncare poziţionează cablul pe piciorul animalului şi îl reţine până la fixarea cablului pe picior. În faza următoare, arcurile de tensionare care acţionează dispozitivul de aruncare se declanşează, după care cablul cade de pe piciorul animalului prins.

După căderea dispozitivului de aruncare, animalul prins este reţinut numai de cablul montat cu clamă rotativă şi arc amortizor. Amortizarea prin arc şi clama rotativă împiedică luxaţiile şi fracturile. Pentru a minimaliza incidenţa leziunilor, capcana trebuie verificată cât mai rapid după răsăritul soarelui.

Atenție! Capcana se controlează obligatoriu în fiecare dimineaţă.