Formula de calcul a prețurilor pentru serviciile de transport feroviar de cărbune a fost ajustată


OUG nr. 151/2022 prevede ajustarea preţurilor acordurilor – cadru/contractelor sectoriale de servicii de transport feroviar de cărbune pentru complexurile energetice.

Actul normativ prevede ajustarea formulei de calcul a prețurilor pentru serviciile de transport feroviar de cărbune aplicate de complexurile energetice.

Această ajustare este necesară având în vedere criza energetică și conflictul militar din Ucraina, precum și de blocajul impus la nivel internațional Rusiei, coroborat cu o creștere explozivă, de peste 100%, a prețului pe piețele de energie electrică, gaze naturale şi a combustibilului, precum şi cu majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat in plată.

Prevederile proiectului de act normativ se aplică acordurilor-cadru/contractelor sectoriale de servicii în curs de derulare, indiferent de durata de execuție a acestora, dacă sunt întrunite cumulativ mai multe condiţii.

Măsura are în vedere evitarea blocajului în asigurarea transportului feroviar de cărbune la complexurile energetice privind furnizarea agentului termic către consumatorului final.