Cerinţe pentru introducerea în Uniune a fructelor de Citrus sinensis Pers


Regulamentul nr. 1659/2022 prevede cerinţele echivalente pentru introducerea în Uniune a fructelor de Citrus sinensis Pers., originare din Israel, având în vedere riscurile prezentate de Thaumatotibia leucotreta.

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (denumită în continuare “autoritatea”) a efectuat o evaluare a riscurilor de marfă prezentate de fructele de Citrus spp. importate din Israel. Evaluarea respectivă a vizat probabilitatea absenţei organismelor dăunătoare în ceea ce priveşte organismul dăunător specificat. În plus, au fost furnizate recomandări cu privire la modalităţile de îmbunătăţire a abordării sistemice a Israelului. Israelul şi-a adaptat abordarea sistemică ţinând seama de aceste recomandări.

Printre cerinţe se numără şi practicile sanitare care vizează combaterea organismului dăunător specificat. Practicile respective includ cel puţin îndepărtarea şi distrugerea imediată a fructelor specificate căzute şi infestate din arbori, precum şi eliminarea plantelor-gazdă sălbatice ale organismului dăunător specificat din situl de producţie şi din zonele învecinate. Toate fructele specificate rămase au fost îndepărtate din siturile de producţie la sfârşitul sezonului de vegetaţie.