Modificări privind pachetul minimal de servicii care se acordă persoanelor care nu fac dovada calităţii de asigurat


Ordonanţa nr. 37/2022 prevede modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi stabilirea unor alte măsuri în domeniul sănătăţii.

Actul normativ prevede măsuri şi clarificări ale cadrului legal din sistemul de sănătate cu scopul îmbunătăţirii activităţii şi a managementului din acest domeniu.

În acest sens, documentul creează cadrul legal pentru desemnarea Institutului Naţional de Sănătate Publică ca unitate sanitară clinică fără paturi, care asigură îndrumarea tehnică şi metodologică a reţelei de sănătate publică, supraveghează starea de sănătate a populaţiei, bolile transmisibile şi netransmisibile, pentru identificarea problemelor de sănătate comunitară, elaborează metodologii, instrumente şi indicatori de monitorizare şi evaluare a stării de sănătate, a serviciilor şi programelor de sănătate publică şi asigură un sistem informațional integrat pentru managementul sănătăţii publice.

Mai mult, se stabileşte modificarea pachetul minimal de servicii care se acordă persoanelor care nu fac dovada calităţii de asigurat, prin completarea cu servicii medicale de asistenţă medicală primară.
Pentru a putea beneficia de aceste noi servicii medicale în asistenţa medicală primară cuprinse în pachetul minimal de servicii, persoanele care nu fac dovada calității de asigurat vor avea obligaţia să se înscrie pe lista unui medic de familie.

Astfel, cel puţin 2 milioane de persoane neasigurate vor fi înregistrate la furnizorii de asistenţă medicală primară (medicii de familie) şi vor beneficia de pachetul minimal de servicii în asistenţa medicală primară.