La nivelul UE se iau măsuri de urgenţă privind focarele epidemice de gripă aviară


Decizia nr. 1351/2022 a modificat anexa la Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/641 privind măsuri de urgenţă vizând focarele epidemice de gripă aviară înalt patogenă din anumite state membre.

Gripa aviară înalt patogenă (HPAI) este o boală infecţioasă virală a păsărilor care poate avea un impact mare asupra profitabilităţii aviculturii, cauzând perturbări ale comerţului în Uniune şi ale exporturilor în ţări terţe.

Pentru a preveni orice perturbări inutile ale comerţului din Uniune şi pentru a evita impunerea de către ţări terţe a unor bariere nejustificate în calea comerţului, este necesar să se descrie rapid la nivelul Uniunii, în colaborare cu Germania, Ţările de Jos şi Polonia, zonele de protecţie şi de supraveghere stabilite de Germania, Ţările de Jos şi Polonia.

În consecinţă, este necesar ca anexa la Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/641 să fie modificată pentru a se actualiza regionalizarea la nivelul Uniunii astfel încât să se ţină seama de zonele de protecţie şi de supraveghere stabilite în mod corespunzător de Germania, Ţările de Jos şi Polonia, în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2020/687, precum şi durata măsurilor aplicabile în zonele respective.