Unităţile sanitare pot organiza centre de recoltare în vederea depistării infecţiei cu virusul SARS – CoV – 2


Ordinul nr. 2225/2022 prevede modificarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 807/2020 pentru stabilirea atribuţiilor în activitatea de testare în vederea depistării infecţiei cu virusul SARS – CoV – 2 la nivelul unor unităţi aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii.

Unităţile sanitare publice sau private pot organiza centre de recoltare care să deservească populaţia generală, sub coordonarea direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru persoanele simptomatice incluse în Recomandările pentru testarea prin RT – PCR/NAAT şi/sau test rapid antigenic pentru SARS – CoV – 2 din Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID – 19), elaborată de către Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti au obligativitatea de a asigura recoltoarele necesare prelevării probelor, pentru persoanele simptomatice incluse în Recomandările pentru testarea prin RT – PCR/NAAT şi/sau teste rapide antigenice pentru SARS – CoV – 2 din Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID – 19), elaborată de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, pentru centrele de recoltare aflate sub coordonarea acestora.