Noutăţi privind desfăşurarea rezidenţiatului


Începând cu data de 1 ianuarie 2024, gestionarea la nivel naţional a activităţii de pregătire în rezidenţiat, prin Registrul matricol naţional al rezidenţilor, se va face de către Ministerul Sănătăţii prin structura de specialitate, respectiv de Ministerul Educaţiei şi departamentele de învăţământ postuniversitar medical, medico – dentar şi farmaceutic din structura instituţiilor de învăţământ superior cu profil medical acreditate.

OUG nr. 87/2022 prevede modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind unele măsuri din domeniul sănătăţii.

În situaţia în care un medic specialist, un medic dentist specialist sau un farmacist specialist înscris la programul de pregătire într-o altă specialitate în regim cu taxă într-una din sesiunile bianuale organizate de Ministerul Sănătăţii se înscrie la un nou program de pregătire într-o altă specialitate, acesta se află în stare de incompatibilitate şi are obligaţia de a opta, în scris, în maximum 15 zile de la data începerii unui nou program de pregătire pentru una dintre cele două specialităţi; în caz contrar se consideră că a renunţat la primul program de pregătire.

În unităţile sanitare publice, posturile devenite vacante ca urmare a încetării contractelor individuale de muncă încheiate cu rezidenţii pe post pot fi ocupate prin concurs de către rezidenţii aflaţi în anul 3 – 6 de pregătire, cu avizul Ministerului Sănătăţii.

Medicii rezidenţi care nu s-au prezentat la examenul de specialist pot fi încadraţi cu contract individual de muncă pe durată determinată de maximum un an de la finalizarea stagiului de pregătire, în funcţia de medic, în unităţi sanitare publice care înregistrează deficit de personal şi sub îndrumarea unui medic cu drept de liberă practică în specialitatea respectivă.