UE, îngrijorată de pesta porcină africană!


Pesta porcină africană este o boală infecţioasă virală care afectează atât populaţiile de porcine deţinute, cât şi pe cele sălbatice, şi care poate avea un impact mare asupra populaţiilor de animale în cauză şi asupra rentabilităţii creşterii porcinelor, cauzând perturbări ale circulaţiei transporturilor de astfel de animale şi de produse provenite de la ele, în interiorul Uniunii, precum şi ale exporturilor către ţări terţe.

Regulamentul nr. 917/2022 a modificat anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/605 de stabilire a măsurilor speciale de combatere a pestei porcine africane.

Modificările privesc noi zone de restricţii având în vedere că au apărut noi focare de pestă porcină africană la porcine sălbatice din Germania şi Polonia, precum şi la porcine deţinute din Polonia.

În plus, situaţia epidemiologică din anumite zone menţionate ca zonele de restricţii II şi III din Polonia s-a îmbunătăţit în ceea ce priveşte porcinele deţinute, datorită măsurilor de control al bolilor aplicate de respectivul stat membru în conformitate cu legislaţia Uniunii.