Un nou formular-tip al Procesului-verbal de sancţionare a contravenţiilor în domeniul gospodăririi apelor


Ordinul nr. 1437/2022 prevede modificarea anexei la Ordinul ministrului mediului şi gospodăririi apelor nr. 689/2006 pentru aprobarea formularului – tip al Procesului – verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor în domeniul gospodăririi apelor.

Apa nu este un produs comercial oarecare, ci este un patrimoniu natural care trebuie protejat, tratat şi apărat ca atare, fiind o resursă strategică de siguranţă şi securitate naţională.

Conform Legii apelor constituie contravenţii în domeniul apelor următoarele fapte: executarea sau punerea în funcţiune de lucrări construite pe ape sau care au legătură cu apele, precum şi modificarea sau extinderea acestora, fără aviz/autorizaţie sau fără respectarea avizului ori a autorizaţiei de gospodărire a apelor; evacuarea sau injectarea de ape uzate, precum şi descărcarea de reziduuri şi orice alte materiale în resursele de apă, fără respectarea prevederilor avizului sau a autorizaţiei de gospodărire a apelor; folosirea resurselor de apă de suprafaţă sau subterane în diferite scopuri, fără respectarea prevederilor autorizaţiei de gospodărie a apelor, cu excepţia satisfacerii necesităţilor gospodăriei proprii.