Proiect. Statutul personalului de probațiune


Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică Proiectul de lege privind statutul personalului de probațiune.

Sunt propuse pentru a fi promovate următoarele schimbări privind cariera
personalului de probațiune:
1. A fost introdusă condiția deținerii cetățeniei române de către persoanele care ar urma să fie numite în funcția de consilier de probațiune, având în vedere rolul acestei categorii profesionale în derularea procesului penal și similar altor categorii de personal implicate în înfăptuirea actului de justiției (personal auxiliar de specialitate al instanțelor și parchetelor) sau în procesul de executare a pedepselor penale (polițiștii de penitenciare).
2. A fost restructurată împărțirea pe grade profesionale a consilierilor de probațiune definitivi și intervalele de vechime necesare promovării, pentru a permite introducerea unui nou grad profesional, grad care ar corespunde unei vechimi în probațiune (vechime acumulată în funcția de personal de probațiune) de peste 10 ani.
3. A fost introdusă o nouă categorie de inspectori de probațiune, distinctă de categoria inspectorilor de probațiune cu atribuții de control, care își desfășoară activitatea la în cadrul celorlalte departamente ale Direcției Naționale de Probațiune.